Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка с претендентите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да издигне нов кандидат в лицето на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Кристалиа Георгиева.

 

Това каза в четвъртък пред журналисти новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, който председателства Съвета за сигурност на ООН през септември, съобщи ТАСС.

 

 

Според него, възникналата ситуация е била обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

 

 

«Хората искат да разберат България един кандидат ли има или двама. В крайна сметка се оказва, че имаме един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата», заяви Ван Бохемен, подчертавайки, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не е възразил, след като са получили необходимите разяснения.

 

 

Така Ирина Бокова продължава участието си в избора на нов генерален секретар на ООН в лично качество. По думите на председателя на Съвета за сигурност, такава ситуация е допустима.

 

 

«Аз не съм експерт по този въпрос, но правната консултация, която получихме, се състои в това, че след като една страна издигне кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в надпреварата. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае», обясни Ван Бохемен.

 

 

Българското правителство обяви решението си да смени своя кандидат за лидер на ООН на 28 септември.

 

Според думите на външния министър Даниел Митов, Ирина Бокова трябва да анализира създалата се ситуация и да прецени участието си в това състезание. Самата Бокова заяви вече намерението си да продължи борбата, припомня ТАСС.

 

 

Кристалина Георгиева вече е вписана като кандидат за генерален секретар, става ясно от официалната страница на ООН, съобщи междувременно БНР.

 

 

Сега списъкът с кандидатите за поста включва десет души, като фаворит е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще се проведе на 5 октомври.

 

 

Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат Кристалина Георгиева в понеделник, съобщи от своя страна председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън. Изслушването ще бъде на 3 октомври и ще започне в 20 часа българско време. Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.

Тагове: ; ;