Знаменитият сръбски режисьор и музикант Емир Кустурица ще участва в президентските избори в Сърбия, които ще се проведат през 2017 година. Това съобщи сръбският вестник  «Курир», позовавайки се източник, близък до режисьора.

Эмир Кустурица

 

Изданието отбелязва, че преди да вземе окончателното решение за участието си в президентската надпревара, Кустурица ще се консултира по въпроса с премиера на Сърбия Александър Вучич, защото без подкрепата на последния идеята на режисьора би останала само авантюра.

 

Източникът на изданието съобщи още:

 

«Кустурица от известно време е погълнат от идеята да излезе на политическата арена, президентските избори са идеална арена за това. Той има намерение да разговаря за това с премиера Александър Вучич. От неговата подкрепа зависи лансирането на тази идея. Без подкрепата на Вучич се съмнявам режисьорът да се впусне в подобна авантюра».

 

 

На свой ред политологът Драгомир Анджелкович счита, че бидейки ярко изразен антиглобалист и национално ориентиран деец на културата, Емир Кустурица има добри шансове в президентската надпревара:

 

 

«От всички кандидати, за които в последно време чувам, Кустурица ми се струва най-убедителен и с най-големи шансове за успех…Самият той е печеливш бренд, има тежест и може да събере и национално, и граждански ориентираните избиратели. Кустурица се вписва идеално и в европейския тренд за укрепване на автентичните национални сили. Считам, че той би бил приет от значителна част от западната общественост, най-вече в Европа».

 

 

Изданието съобщава, че в последно време Емир Кустурица демонстрира открита близост до позициите на консервативно-центристката Демократическа партия на Сърбия и конкретно до нейния бивш лишер Воислав Кощуница.

 

 

 

 

Тагове: ; ;