Положението на сръбския народ в Черна Гора никога не било е толкова плачевно, колкото при режима на премиера Мило Джуканович, който «води геноцид» против сръбското население, заяви по време на заседанието на Комитета по външнополитически въпроси депутатът от черногорския парламент и генерален секретар на Сръбската народна партия, Йован Палачич.

 

 

 

 

29

 

 

В частност, по думите на депутата, само сърбите в Черна Гора, са лишени от право да получават второ гражданство (сръбско), докато албанците и хърватите- могат да имат.

 

 

От системата на образованието и ежедневния живот се изкоренява сръбският език, особено кирилското писмо. А сръбската православна църква се намира под силен политически натиск, от страна на режима на Мило Джуканович, каза още Йован Палачич.

 

 

 

 

 

» Отнемат имущество от СПЦ ( Сръбска православна църква), провежда се насилствено внедряване на така наречената Черногорска православна църква, а сръбската — наричат антидържавна, защото се противи на влизането на Черна Гора в НАТО», — разясни черногорския депутат.

 

 

Депутатът подчерта също така, че множество сърби, а и не само сърби от Черна Гора са против встъпването на страната в НАТО, както и не подкрепят решението на властите за признаването независимостта на » Косово», и въведените санкции срещу Русия.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;