Франция е раздразнена от опитите на Меркел да влияе и твърдо подкрепя Гутиериш, а Георгиева няма осигурена подкрепа от Париж. Великобритания е хладна по отношение на късното й включване в надпреварата, страхувайки се, че тя ще отклони подкрепа от Гутиериш.

 

Не е ясно какво влияние ще окаже върху състезанието късното влизане на Георгиева, при положение, че то вече е непостоянно и непредвидимо. Досега лидер бе Антонио Гутиериш, бивш португалски премиер и върховен комисар на ООН, но Русия може да опита да наложи вето върху кандидатурата му при гласуването през октомври. Това пише британският в. «Гардиън», цитиран от «Епицентър».

 

Кристалина Георгиева ще се изправи пред Общото събрание на ООН на открита сесия, за да представи, подобно на другите кандидати, своята концепция за поста генерален секретар.

 

Това е задължително по новата процедура, която бе въведена в ООН за тазгодишния избор.

 

Както е известно, няма механизъм за една държава да оттегли кандидатура, така че Ирина Бокова, която заяви, че няма намерение да се отказва, ще се изправи заедно с Кристалина Георгиева на следващото гласуване в Съвета за сигурност на 5 октомври.

 

Москва вече каза, че предпочита следващия генерален секретар да е жена от Източна Европа, а Георгиева има добра репутация като ефективен администратор и преговарящ начело на хуманитарните дела на ЕС.

 

Но не е ясно дали Русия ще приеме Георгиева – вече имаше остра реакция от Кремъл, когато на срещата на Г-20 в Китай Ангела Меркел лобира пред Владимир Путин в нейна полза.

 

Франция също е раздразнена от опитите на Меркел да оказва влияние, и твърдо подкрепя Гутиериш. Кристалина Георгиева няма осигурена подкрепа от Париж.  Великобритания е хладна по отношение на късното й включване в надпреварата, страхувайки се, че тя ще отклони подкрепа от Гутиериш.

Тагове: ; ; ; ; ;