Версията, че зад номинирането на финалната права на еврокомисаря Кристалина Георгиева на мястото на ръководителя на ЮНЕСКО за генерален секретар на ООН стоят наново обтегнатите до крайност отношения между Русия и САЩ по отношение на Сирия звучи повече от убедително.

 

Повече от сигурно е, че Ирина Боково е изгубила доверието на САЩ, защото президентът на България Росен Плевнелиев дори съвсем наскоро обяви за пореден път подкрепата си за нея по време на посещението си в ООН за 71-та сесия на световната организация, а вчера Плевнелиев, считан за изразител на американското лоби в страната, оттегли кандидатурата си и я прехвърли към тази на Кристалина Георгиева

 

Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин редица въпроси по двустранното сътрудничество, включително и в областта на енергетиката. Разговорът е бил по инициатива на българската страна, съобщава пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС. Вероятно в разговора между двамата са обсъдили и възможността Путин да оттегли подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Руският лидер по всяка вероятност е отказал подобен ход. В съобщението на руските новинарски агенции се казваше, че Путин е заявил, че решението за номинациите на българската власт е само и единствено решение на българската власт.

 

Ирина Бокова и Владимир Путин работиха по операцията на сирийската армия и руските ВКС сили по освобождаването на «съкровищницата на световната култура – град Палмира». А самата Ирина Бокова е състудентка на външния министър на Русия Сергей Лавров.

 

Припомняме също, че федералният канцлер на Германия Ангела Меркел преди настоящия разразен скандал със сериозен международен оттенък бе осъществила натиск в интерес на Кристалина Георгиева, за което Русия информира света.

 

Отношенията между Русия и САЩ за Сирия се обтегнаха до крайност след като ВВС на международната антиидоловска коалиция, начело на която е САЩ, «по погрешка» бомбардира сирийската правителствена армия около Дейр ез-Зор, с което наруши по-рано постигнатите споразумения между Русия и САЩ.

 

Дни след бомбардировката над сирийката армия, която отне живота на 62 сирийски военнослужещи и рани над 100 военни, бе унищожен хуманитарният конвой в Сирия, предназначен за обградения от сирийската армия град Алепо в северна Сирия. САЩ обвиниха Русия, че е «виновна» за това, без значение дали конвоят е ликвидиран в резултат на руски сили или не.

 

От своя страна руското министерство на отбраната публикува видео от руски безпилотен самолет, от което се вижда, че до хуманитарния конвой на ООН се движи пикап с тежък гранатомет на терористите от метежническите организации.

 

Ден след това стана ясно отново от страна на Русия, че над хуманитарния конвой по време на ликвидирането му в Сирия се е движил американски безпилотен самолет.

 

Понастоящем САЩ настояват на всяка цена Русия да окаже натиск, за да бъде спрян щурмът на правителствените сили в Сирия срещу окупирания град Алепо. В противен случай САЩ заявиха тази нощ, че ще преустановят сътрудничеството си с Русия за Сирия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;