Комплексът за активна защита на бойните машини от семейството «Армата» от уранови снаряди може да направи прелом в сферата на разработката на бронетехниката, пише списание National Interest.

Танк Т-14 Армата

Миналата седмица стана ясно, че комплексът «Афганит» може да унищожава бронебойни подкалибрени снаряди с обеднен уран. В миналото се считаше, че системите за активна защита са ефективни само по отношение на противотанковите ракети и реактивни гранати.

 

 

«Ако Русия действително е направила пробив в борбата с бронебойните противотанкови снаряди, сухопътните сили на САЩ и НАТО скоро ще се сблъскат с твърде сериозен проблем, защото бойните машини «Армата» след няколко години ще бъдат вкарани в експлоатация», — се казва в статията.

 

 

 

 Аналитиците от изданието изразяват различно мнение за новата разработка. Майкъл Кофман от Центъра за военно-морски анализ счита, че «Афганит» не може да спре най-новите американски боеприпаси и в най-добрия случай ще отклони снаряда от курса.
Танки Армата механизированной колонны войск Московского гарнизона Центрального военного округа

Сътрудникът от Центъра за анализ на стратегиите Михаил Балабанов твърди, че създателите на «Армата» не е възможно да не са имали предвид защита от актуалните заплахи.

 

 

«Малко е вероятно, че новото поколение системи за активна защита са били разработени без да се отчетат най-разпространените заплахи, такива като бронебойните подкалибрени снаряди с ураново ядро и ракетите за атака отгоре», — каза той.

 

 

Като цяло, дори ако в серията «Армата» се реализират дори само половината от заявените възможности, танкът Т-14 и неговите събратя ще бъдат извънредно страховити бойни машини, отбелязва NI.

Тагове: ; ; ; ; ;