Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева след правителственото решение тя да бъде официалната кандидатура на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации, съобщи кор. на БНР от Брюксел.

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на ООН. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция и колко е важна за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив, по-богат за настоящите и бъдещите поколения.

 

Кристалина Георгиева, която е и заместник-председател на Европейската комисия, излиза в неплатен отпуск за един месец, а комисарят Гюнтер Йотингер поема нейните функции през октомври. Това е наредил председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след решението на българското правителство да номинира Георгиева за кандидат за генерален секретар. на ООН.

 

Еврокомисията и Кристалина Георгиева ще спазват стриктна дистанция през този период, заяви говорителят на институцията  Маргаритис Схинас:

 

През този период Кристалина Георгиева и ЕК ще гарантират по изцяло прозрачен начин стриктно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и нейната работа като член на Комисията.

 

 

Тагове: ;