Парламентарната група на Коалиция «БСП Лява България» стартира разговори с другите политически парламентарни сили за вот на недоверие срещу кабинета «Борисов 2». Повод е решението да се издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. До момента ръководителят на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе официален претендент на страната ни за високия международен пост.

Вотът на недоверие формално ще бъде заради провал във външната политика, но мотивите ще се уточняват с другите парламентарни групи, които биха го подкрепили.

 

Необходими са 48 подписа, за да се внесе вотът, а социалистите в парламента са само 38. Очаква се подкрепата да дойде от депутатите от АБВ, които също подкрепяха Бокова за генерален секретар на ООН. Преговори ще се водят по всяка вероятност и с ДПС, с «Атака» и с част от независимите народни представители.
«Капката, която преля чашата, е издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Има и други аргументи — политиката по отношение на бежанците, опитът в страната ни да се създават гета, санкциите срещу Русия», заяви Корнелия Нинова след заседанието на парламентарната група.

Тагове: ; ; ;