Тяжелая техника на линии фронта на юго-западе Алеппо. Август 2016

След няколко години позиционна война в Алепо и неговите околности през юни тази година правителствените сирийски войски и техните съюзници (шиитските части от Иран, Ливан и Афганистан, а също кюрдите) с подкрепата на руските ВКС успяха да прережат идващите от турската граница към града антиасадовски сили.

 

 

Алепо остана последната опора на терористичните групировки, затова битката за него може да се превърне в повратна точка в съдбата на Близкия Изток.

Именно тук става повече от очевидно, че става дума не просто за борба на войската на Асад със сирийските «въстаници», а за битка между двете коалиции: лидерът на едната от тях е САЩ, а лидерът на другата — антитерористичната — е Русия.

 

 

През ноември 2015 година при явното участие на инструктори от САЩ в Сирия бе свален руският Су-24. Този инцидент показа на света на чия страна е САЩ в Близкия Изток.

 

 

През февруари 2016 година, в периода на настъпление на сирийската армия в северната част на страната, американците успяха да натрапят примирие, с което прекъснаха настъплението и така съдействаха за засилването на получилите свежо дихание антиасадовски сили.

Сирийский город Алеппо

 

Могат да се дадат още десетки примери за явната и скрита подкрепа на Държавния департамент и Пентагона, действащи в региона на терористичните групировки. Тази подкрепа днес би била още по-явна и мащабна, ако не беше предизборната кампания в САЩ.

 

 

В контекста на тази кампания администрацията на действащия президент Барак Обама не е готова да поеме отговорността за последствията от активизираното участие на военните на САЩ в Сирия. Отбелязвам, че кандидатът за президент Доналд Тръмп открито обвини Барак Обама и Хилъри Клинтън в създаването на «Ислямска държава», което от своя страна е допълнителен сдържащ фактор за Държавния департамент и Пентагона.

 

В тези условия активизирането на американското участие в сирийската война се осъществява по две основни направленияСолдаты армии США покидают военную базу в Ираке

Западът вижда врага не в терористите, а в Асад и Русия

Ситуация в Алеппо
В това, че зад бойците от «умерената опозиция», която в Алепо практически напълно се смеси с откровено престъпни терористични групировки, стоят САЩ, вече никой не се съмнява.
Затова основните усилия на западната коалиция в Сирия са насочени не да докажат обратното, а да дискредитират усилията на Русия в региона, да ликвидират обсадата на Алепо и победното настъпление на правителствените войски в северната част на страната.

Работата не се свежда само до това, че американските самолети често «по погрешка» хвърлят оръжие и боеприпаси на терористите, нито само в това, че «умерената опозиция» доброволно предава американското оръжие на джихадистите и преминава на страната на ИД.

 

 

Американските специални части и тяхното политическо прикритие действат и до днес по целия фронт на бойните действия чрез контролираните от тях терористични групировки в битката срещу сирийската армия и руските ВКС. Днес основен техен прицел е Алепо.

 

 

Маските наистина паднаха — едната част на Алепо вероятно е пълна със спецчасти от Запада.

 

 

Тагове: ; ; ; ;