Москва е против изкуствената политизация на ситуацията с проведения референдум в Република Сръбска, за  честването на Деня на Република Сръбска.

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

 

 

4

 

 

» Ние сме против изкуствената политизация на този въпрос. Разглеждаме организираното волеизявление на 25 септември в Република Сръбска ( Босна и Херцеговина) в контекста на реализация на предвидените Общи рамкови споразумения за мир в Дейтънското споразумение от 1995 година и широките пълномощия на двата ентитета на страната, в това число, касаещи установяването и определянето на празнични дати. Положително отбелязваме, провеждането на плебисцита без инциденти, при относително висока избирателна активност — над 55 % от имащите право на глас в Република Сръбска», — се казва в заявлението на Мария Захарова, публикувано на сайта на министерството.

 

 

По нейни думи, тази крачка ( провеждането на референдума) по никакъв начин не заплашва териториалната цялостност на Босна и  Херцеговина и нейната децентрализирана конституционна архитектура установена с Дейтънското споразумение, а Русия като гарант, последователно подкрепя указаните ключови принципи в него.

 

 

 

След обявяването на резултатите от проведения референдум, въпреки опитите да бъде забранен, националният празник на Република Сръбска беше запазен с гласовете на 99% от населението, което разбуни духовете и референдума беше обявен за спорен и незаконен ( нова тенденция в последно време демократично проведени референдуми да се обявяват за незаконни).

Празникът, заради който се проведе референдума, води началото си от 1992 година ( 9 януари) и се смята за православен свъбски празник- тогава босненските сърби обявяват за създаването на » държава на сръбския народ» и празнуват своята независимост.

 

*Днешната държава Босна и Херцеговина  ( БиХ) е разположена между Сърбия, Черна Гора и Хърватска. Вследствие на войната от 90 години на ХХ век, държавата Босна и Херцеговина е разделена на две  части ( ентитети) и една област : Федерация Босна и Херцеговина, Република Српска и областта Бръчко.

Република Српска- има политически характер на унитарна единица с почти еднороден етнически състав от 88% сръсбско население, бошняци 8 %, хървати 4 %.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;