Руската военна операция в Сирия започна на 30 септември 2015 година по молба на сирийския президент Башар Асад. Само за първите пет месеца бяха извършени над 9 хиляди полети на ВКС, задействани бяха силите на военно-морския флот на Русия, включително подводниците, средствата на космическото разузнаване.

 

 

В резултат бе спряно, а на отделни места напълно беше прекратено ресурсното обезпечаване на терористите — търговията с нефт и нефтени продукти, ликвидирани бяха основните пътища за доставка на оръжие и боеприпаси за джихадистите.

 

На територията на Сирия бяха унищожени над 2 хиляди бандити, родени в Русия, в това число 17 полеви командири. Руската авиация унищожи 209 обекти на нефтодобив, преработка и пр. на гориво, а също 2912 средства за доставка на нефтопродукти.

 

 

Паралелно с това Русия работи и в сферата на примирието «на земята», както и за доставката на хуманитарна помощ. Създаденият Център за примирие пое върху себе си основното натоварване по прекратяване на бойните действия от страна на многобройните отряди, застанали на страната на въоръжената опозиция. Към примирието се присъединиха вече над 660 населени места и почти 70 групировки.

 

 

През март 2016 година във връзка с успешното изпълнение на задачите президентът на Русия Владимир Путин взе решение за извеждането на голяма част от руската групировка. Но и след това руската авиация продължи да удря позициите на терористите от Ислямска държава, «Джебхат ан-Нусра» и другите терористични организации.

 

Както и преди в Сирия работи авиобазата в Хеймим и пунктът за материално-техническо обезпечение на ВМФ в Тартус, в постоянно дежурство в Сирия са ПВО «Панцир» и С-400.

 

 

Обаче, както посочват експертите, на този етап не може да се говори за пълна победа.

 

 

 

«Политическите цели на войната, които са заявени официално, не са постигнати. Беше заявено за прекратяване на военните действия до нова година (30 декември 2015 г.), но те не спряха. Ислямска държава не е разгромена. Това означава, че по критериите на военната победа на този етап не може да се счита, че операцията е напълно успешна», — счита президентът на Академията за геополитически проблеми, докторът на военните науки Константин Сивков.

 

«Бързото, решителното поражение на терористите в резултат на масираното използване на ракетно-артилерийско оръжие беше жизнено необходимо за Русия. Но това не се случи. И за това неслучване има обективни причини.», — отбеляза той.

 

 

Но е направено много. Благодарение на намесата на руските ВКС терористите бяха отблъснати от Дамаск: преди това те бяха завзели предградията на столицата и можеха практически безпрепятствено да обстрелват правителствените квартали. Бяха предотвратени опитите за придвижване на противниците на сирийския режим към такива ключови градове като Алепо, Хама. От стратегическо значение беше освобождаването на древния град Палмира. Сведено до нула бе мащабното настъпление на ИД към град Садад и бе гарантирана сигурността на една от най-важните в страната автомагистрали Дамаск-Хомск, която свързва столицата с останалата част на Сирия. Освободено бе населеното място Шейх-Мискин, където се намираше най-крупната крепост на «Джебхат ан-Нусра».

 

Операцията в Сирия се превърна в най-важния тест за руските въоръжени сили, които за първи път от дълго време участваха в бойни действия зад граница. Бяха фиксирани и недостатъци, но като цяло Русия демонстрира способността си ефективно да използва ВКС, наземните и морските войски. Бяха използвани новите видове оръжия — крилатите ракети Х-101 и модернизираните ракети «Калибър», системите СВП-24, обезпечаващи високоточно бомбардиране.

 

«Руската военна наука демонстрира своята ефективност при решаването на специфични задачи в борбата с терористичните организации. При това Русия демонстрира превъзходството си над САЩ, които не успяха да решат аналогичните задачи нито в Ирак, нито в Афганистан, нито в Сирия», — подчерта Сивков.

 

Битката продължава!

 

 

Тагове: ; ; ; ;