Атакуват ме, защото подкрепям кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН. Така журналистът Тома Томов коментира пред бТВ изнесените данни за агентурното му минало и принадлежност към Първо главно управление на Държавна сигурност като агент Тодоров.

 

Преди ден Комисията по досиетата освети неизвестни досега сътрудници на тоталитарните комунистически служби в БНТ и Тома Томов е едно от имената.

 

Той посочи, че връзките му със службите са продължили пет години и те са се отказали от него. По думите му работата с разузнаването се е характеризирала с това да бъде „дебрифиран” (психологическо подпомагане след преживяване на остър травматичен стрес, бел.ред.), след като се е връщал от чужбина.

 

 

„Когато работех в БНТ пътувах много и когато се връщахме бяхме дебрифирани. Направих филм за американския президент, комитетът го забрани, а Иван Славков го пусна. Така бях уволнен за антисъветска дейност”, обясни журналистът, уточнявайки че от 42 г. е приключил със службите.

 

Томов коментира, че тогава е вървял с вълната, правил е журналистика, а всички, които са напускали страната по онези времена са били свързани с разузнавателните служби.

 

По повод избора на нов генерален секретар на ООН Тома Томов не смята, че шестата позиция е проблем за Ирина Бокова, а проблемът е кампанията, която се води срещу нея в България. Той беше категоричен, че смяна на кандидата ще бъде тотален провал и резил.

 

 

Журналистът коментира и първия телевизионен дебат между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Според него това е било „махленска свада” и „много груба битка.”

 

„На нея й вярват две трети от американците, а зад него застават много гневни хора”, посочи той с уточнението, че Америка има силен расов проблем. Тома Томов прогнозира, че ако някой от двамата заеме по-остра политика спрямо Русия, може да се стигне и до ядрена война.

Тагове: ; ; ; ; ;