1475723251Преди година започна операцията на руските ВКС в Сирия. Но пълната победа все още е далече.

 

Сгоревший в результате обстрела грузовик гуманитарного конвоя ООН в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо. 20 сентября 2016

Прогрес в политическото регулиране също няма: междусирийските консултации се проведоха на няколко рунда в Женева, но те се превърнаха в твърде съмнителни още през април, когато Висшият комитет по преговорите, подкрепен от Саудитска Арабия и редица страни на Запада, реши да се откаже от диалог под предлог, че «действията на сирийската армия са неприемливи». До момента не е ясно кога и при какви условия ще се възобновят преговорите и въобще ще се случат ли те.

 

 

Не отслабват разногласията  и между основните външни играчи, които имат влияние върху ситуацията в Сирия. След подписването на руско-американските споразумения имаше надежда, че нещата ще се изгладят, но последните удари на коалицията начело със САЩ по позициите на сирийската армия практически сведоха до нула всички усилия за налагане на взаимодействие между страните.

 

 

Москва признава, че не всичко се е случило така, както Русия се е надявала.

 

«Когато започнаха нашите активни действия и руските ВКС бяха включени в борбата с тероризма, ние разчитахме, че операцията ще продължи няколко месеца. Днес отбелязваме годишнина, а краят на работата ни не се вижда», — каза заместник ръководителят на руското външно министерство Михаил Богданов.

 

 

Тагове: ; ; ;