Коалицията, която се бори с терористите в Сирия, трябва да включва и Русия, това твърди екс-президентът на Франция Никола Саркози. В ефира на радиостанция Europe 1 политикът предложи да се спрат санкциите срещу Русия, заедно да бъдат победени терористите и да се проведе международна конференция за сигурността в Средиземноморието.

 

 

Никола Саркози, президент на Франция през 2007-2012 г.: Сирия страда вече пет години. Пет години! Кой би могъл да помисли, че демократичният свят няма да може за пет години да се справи с тази банда опасни безумци — Ислямска държава»?

 

 

Водещ: Това е безсилие на международната общност. Това е позор….

Никола Саркози: Бих помолил Путин да се реинтегрира в голямата коалиция. Бих спрял действието на санкциите. А след като победим Ислямска държава, бих създал условия за провеждането на голяма международна конференция за мира и стабилността в Средиземноморието. Те се измъчват вече пет години!

 

Водещ: Загинаха и триста хиляди човека.

 

 

Вие също обещавате да воювате с ИД и тероризма, а войната, според Вас, трябва да бъде тотална и безпощадна. С какво е по-различно Вашето решение? Какво бихте направили, ако днес в операциите зад граница се задействат 20 хиляди войници?

 

 

Никола Саркози: Първо, да се сближат двете коалиции, да се реинтегрира Русия, ако мога така да се изразя. Второ, моля нашите арабски съюзници да изпратят войска. Не считам, че може да се победи Ислямска държава, ако срещу неговите бойци не бъдат изправени арабски войници.

 

 

 

 


 

Тагове: ; ; ; ;