ВС на САР принудиха джихадистите от «Jeish аль-Ислам» да напуснат ключовата област в Източна Гута, нанасяйки им сериозни загуби.
Армейските части атакуваха ислямистите и след многочасов бой изхвърлиха противника от района Rajbat аl-Isharah, който е един от най-важните опорни пунктове на метежниците между Ал-Рейхан и Дума.
Решаваща роля в битката изиграха ВВС на Сирия.
Щурмовите вертолети първоначално нанесоха удари по позициите на терористите, а после ги затрупаха с неуправляеми ракети.
Най-големи «подаръци» получиха бандитските части, разположени в района на фермите Аl-Abbasiyeh, лагера Хан-ел-Шейх, а а също в Ал-Darkhibeh и Zakiyeh.
Ожесточени боеве между правителствените войски и ислямистите продължават в Хаш ал-Fareh и Ал-Рейхан.
Сирийското командване масово използва артилерия и РСЗО.  По време на ракетния обстрел в Източна Гута е убит старши полевият командир на «Jeish ал-Ислам» Тофик Халид ал-Khansour, който се подвизава под псевдонима «Абу Ibadeh ал-Салах».
Заедно с него са ликвидирани още 15 терористи в района на селскостопанска ферма недалеко от град Hazrama в Източен Дамаск, докато метежниците подготвяли атака над Мардж ал-Султан.
За предотвратяването на нападението над авиобазата, ВВС на САР концентрирали огъня си над скупчените джихадисти в Хош ал-Abbasiyeh и на изток от Хан-ел-Шейх, ликвидирайки още няколко лидери на метежниците.
В същото време се разгорели боеве в източен Дамаск между групировките «Jeish ал-Ислам» и «Фатх ал-Шам» (ан-Нусра).
Главатарите на бандитските части не успели да поделят между себе си сферите на влияние в Дума.
По време на въоръжената междуособица загинали и били ранени десетки джихадисти.
Конфликтът няма и намерение да затихва, защото членовете на «Jeish ал-Ислам» в петък арестували един от командирите на бригадата «Фаджр ал-Умма», който решил да посети семейството си в населеното място Mesraba.
Сериозни междуособици са фиксирани и в други части на града.

Тагове: ; ;