Lockheed продължава да трупа печалба от американската политическа система. Тя отдавна е укрепила лидерските си позиции на най-крупен военен предприемач в страната.

 

 

За периода от 2008 година до 2015 г. лобистките разходи на тази корпорация надвишават 13 милиона долара ежегодно. Компанията  е разпръснала бизнеса си в рамките на програмата F-35 из 46 щата, тя твърди, че по такъв начин е създала десетки хиляди работни места.

 

 

18 щати, както се твърди, че получили икономически ефект от над 100 милиона от производството на изтребителя-бомбардировач F-35.

 

 

Дори сенаторът Бърни Сандърс подкрепя програмата F-35.

 

 

Както той веднъж заявява по време на градско събрание на избиратели:

 

 

«Програмата F-35 дава работа на стотици хора. Тя дава образование на стотици хора. Затова въпросът за мен е в това, ще имаме ли F-35 или не. Програмата вече е тук. Въпросът е в това, ще я има ли програмата в Берлингтън, щата Вермонт или във Флорида».

 

 

През 1961 г. президентът Ейзенхауер направи извода си, че «конгломератът от огромния военен елит и крупната военна индустрия е започнала да оказва «влияние…във всеки град, във всяка сграда от администрацията на щата, във всяко ведомство на федералното правителство…».

 

 

В своето прощално обръщение към нацията Айзенхауер прудпреждава, че «ние трябва да се противопоставим на зачатъците, да предотвратим необоснованото влияние на военно-промишления комплекс. Опасният ръст на неговата неоправдана власт съществува и ще продължи съществува».

 

 

Но дори Айк не е можел да си представи ненормалната ситуация, че американската нация не успя да удържи този комплекс в капсулирани рамки.

 

 

Тази ненормалщина вече излиза извън програмите за строежа на някакъв си изтребител-бамбардировач на стойност трилион долара.

 

 

Тя вече е стигнала до никому ненужната и опасно възродена вече «студена война» — само четвърт век след като Западът уж удържа победа.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;