САЩ решиха да се възползват от момента, в който действащият президент е «куца патица» и върху него могат да се припишат всички вини, — уверен е академикът от Академията за геополитически проблеми, бившият началник на Главното управление за международно военно сътрудничество към Министерството на отбраната на Русия генерал-полковник Лионид Ивашов.

 

 

  • «Точно затова Вашингтон се хвана за първия предлог, за да развихри широкомащаби бойни действия в Сирия.

 

 

В резултат Русия отново попадна в цунгцванг — положение, в което всеки ход на играча води до влошаване на неговите позиции.

 

 

Не можем да захвърлим Башар Асад, това би означавало да изгубим влиянието си в Близкия Изток. В същото време на Русия не й е изгодно да се забърква във военните дейтвия в Сирия.

 

 

От това, че Русия в момента е в такава позиция, може да се предположи следното: събитията в Сирия през последните седмици — тайното споразумение със САЩ за прекратяването на огъня, ударът на американците по сирийските правителствени войски, ударът по хуманитарни конвой — всичко това са само отделни елементи от цялостната тактика на Вашингтон срещу Москва. Това са само отделни части от «артподготовката».

 

 

А спешното заседание на Съвета за сигурност към ООН доказва, че след тази подготовка САЩ вече са в решително дипломатическо настъпление.

 

 

Русия спешно трябва да проведе консултации с Китай, Индия, с групата от ШОС като цяло. Трябва да се задействат колективните мерки за борба с агресията на САЩ в Сирия.

 

 

Трябва да се разбере: американците категорично не искат да губят в Близкия Изток. Затова войната вероятно ще се разширява. Считам, че след края на президентските избори САЩ ще поемат твърдия курс към ликвидирането на Сирия като държава, свалянето на Башар Асад и отслабването на позициите на Русия в региона».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;