Жителите на Република Сръбска ( една от съставните части на Босна и Херцеговина) запазиха националния си празник след гласуване на референдум.

Днес оповестиха резултатите от проведения в неделя референдум за запазването на националния празник- Ден на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари и е свързан с обявяването на независимостта на Република Сръбска.

Въпросът, който бе поставен на референдума: «Подкрепяте ли отбелязването на 9 януари като ден на Република Сръбска?”, получи рекордни гласове 99, 79%  с  » ДА» от гласували над 60% от населението.

 

 

 

 

56

 

 

Резултатите говорят сами за себе си- въпреки опита да бъде забранено провеждането на референдума от Конституционния съд, с аргумент, че се явява дискриминационен спрямо босненските хървати. Президентът на Република Сръбска заяви, че всеки народ има право да проведе референдум.

 

 

 

 

«Днес написахме още една страница от славната си история и заявихме, че сме народ, който се бори за свобода, за своето право, правото, което си извоювахме и което не обижда никого“,- бяха думите на президентът на Републиката, Милорад Додик, след категоричните 99, 80% гласували за запазване на празника.

 

 

 

 

 

Инициативата за провеждането на референдума е свързна с навършването на 24 години от провъзгласяването на независимостта на Република Сръбска.

 

 

 

В края на миналата година Конституционния съд на Босна и Херцеговина ( Република Сръбска се явява автономна единица, и както добави президентът Милорад Додик, пряка последица от разпадането на Югославия)  обяви Денят на Републиката за незаконен, но въпреки решението на съда,празникът беше отбелязван на 9 януари 2016 година.

Поради тази причина, властите на автономията в Баня Лука организираха референдум, предлагайки на гражданите сами да решат — да запазят или да отменят празнуването на историческата дата- провъзгласяването на Република Сръбска ( 9 януари 1992).

 

 

 


 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;