В горещите дискусии около сирийския конфликт, които се разгарят в САЩ, се намеси и Владимир Путин — и това обстоятелство превърна Обама в губеща страна, пише  The Washington Post.

 

 

Заместник главният редактор на един от най-читаемите американски вестници The Washington Post Джексън Дил в материала си отбелязва, че от 2012 година Обама е настоявал САЩ да не се намесват в сирийската гражданска война дори в ограничени мащаби, макар неговите съпартийци да го убеждавали да използва в Сирия американските ВВС.

 

 

Според Дил, Обама е твърдял, че намесата на САЩ само ще изостри конфликта. Но същото се случи в резултат на липсата на действия от страна на САЩ, пише изданието.

 

«Сега Путин доказа, че планът, който Обама отхвърли от самото начало, е бил единствено правилен. Разликата е само в това, че сега победата е за Русия, Иран и режима на Асад в ущърб на САЩ и техните арабски, израелски и турски приятели».

 

 

Споразумението, което през септември Кери сключи със Сергей Лавров от МВнР на Русия, донесе на Путин всичко, което той искаше, резюмира журналистът.

 

 

«Сега Путин стана този лидер, който определя условията за политическото регулиране в региона, в който неотдавна доминираха САЩ, руснакът едновременно с това се стреми да подрони основите на политическата система на САЩ».

 

 

Отбелязваме, че в западната преса все по-често се чува мнението, че Русия днес практически е възстановила позициите си на световната арена, което се проявява чрез възстановяване на икономиката, участие в регулирането на сирийската криза, а също в предизборната надпревара в САЩ.

 

 

Както пише Die Welt, без участието на Русия вече е невъзможно да се намери решение на сирийския проблем. В икономиката, независимо от ниските цени на нефта, президентът на Русия Владимир Путин успя да намали суровинната зависимост.

 

 

 

Експертите отбелязват, че в близко бъдеще след 2 години спад през 2017 година се очаква ръст в руската икономика. Валутните резерви на страната също растат: след пика на кризата през пролетта на 2015 година държавният фонд се е увеличил с 40 млрд долара. Рублата нарасна по отношение на долара с 14 %, руската фондова борса с 13 %, а рейтинговите агенции завишиха прогнозите си по отношение на Русия.

 

 

Русия влияе и върху американската предизборна надпревара. За първи път от няколко десетилетия Русия играе значителна роля в борбата за поста президент на САЩ. Кандидатът от Демократическата партия Хилъри Клинтън не престава да критикува Кремъл, а нейният съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп — да симпатизира на Путин.

 

 

Макар половината от американците да не вярват в честността при преброяването на гласовете на изборите, надпреварата става все по-напрегната.

 

 

В материала се казва, че не е известно, намесва ли се Русия наистина в изборния процес в САЩ. Според авторите, Москва добре знае как да направи това, ако има желание да се намеси.

 

 

 

Припомняме, че по-рано главата на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър заяви, че зад кибератаките над Демократическата партия стои Русия. А американският милиардер Джордж Сорос заяви, че Русия се превръща в световна държава, докато Европейският съюз е в пълен колапс.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;