Дамаск има информация за проведени разговори между американски военни и джихадисти от терористичната организация „Ислямска държава“ преди щурма на бойците към Дейр ез-Зор, след който последваха авио удари срещу сирийската правителствена армия. Това заяви председателят на Народния съвет на Сирия Хадия Абас, съобщи в понеделник RT.

 

Сирийската армия е прихванала разговорите между американците и бойците от Ислямска държава преди настъплението към Дейр ез-Зор“, заяви Абас по време  на пресконференция с иранския си колега Али Лариджани в Техеран, съобщи РИА Новости.

 

Абас заяви, че правителството на Сирия разполага с доказателства за целенасочения характер на ударите по позициите на правителствената армия на Сирия в Дейр ез-Зор.

 

Припомняме, че на 17 септември самолет на международната коалиция, начело на която са САЩ, нанесе четири авио удари по позициите на сирийската армия в района на летището в Дейр ез-Зор. Загинаха 62 войници, около 100 са ранени. Веднага след удара започна настъпление на терористите от ИД.

 

Централното командване на ВС на САЩ в специално изявление призна, че американската коалиция е нанесла въздушни удари по позиции на сирийските войски в Дейр ез-Зор.

 

Сирийското правителство нарече атаката «преднамерена агресия», а не грешка.

 

Според Москва, ударите на коалицията по сирийската армия като чудовищни.

 

МВнР на Русия в лицето на Сергей Лавров заяви, че САЩ са поднесли «извиненията си» на сирийската армия, признавайки, че въздушните удари са станали «по погрешка».

 

Тагове: ; ; ;