Делегациите на Великобритания, США и Франция направиха протест по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН, напускайки залата в момента на речта на постоянния представител на Сирия Башар Джаафари. Постоянните представители на трите страни, които инициираха спешната среща на Съвета за сигурност, станаха от местата си веднага, щом дипломатът започна своето обръщение.

 

Сирийският дипломат заяви, че трите страни са подали сигнал, че подкрепят и ще продължават да подкрепят терористите, «които причисляват към умерената опозиция». Джаафари отбеляза, че сирийското правителство няма да даде и педя земя и ще върне контрола си над Алепо.

 

Той потвърди готовността на Дамаск за преговори с опозицията, но подчерта, че в състава на нейната делегация не трябва да има представители на терористични групировки.

 

Джаафари припомни, че Йордания и Саудитска Арабия още миналата година са получили поръчение да съставят списък с опозиционните обединения и терористите, но властите в тези страни не са се справили с поставената задача.

 

«Сирийското правителство е готово да се върне в Женева и да възобнови диалога, но не с глухи, неми или слепи. Искаме да водим разговор с такива сирийци, които вярват в страната ни, а не с такива, които служат на интересите на чужди играчи и живеят в 5-звездни хотели с пари от правителства, които ги използват за своите евтини трикове», — заяви дипломатът, който говори последен.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;