Кампанията за изрисуването на Русия в черни краски, провеждана от аналитици от цял свят срещу сериозно заплащане, е финансирана от военните корпорации веднага след края на «студената война».

 

 

Още през 1996 г. високопоставеният ръководител на корпорацията Lockheed Брюс Джексън създаде Комитет на САЩ за НАТО. Девизът на Комитета е изразът: «Укрепвайте Америка. Обезопасете Европа,  Защитете ценностите. Разширявайте НАТО». Задачата на организацията напълно противоречи на обещанията на администрацията на Джордж Буш-баща да не се разширява военният алиас след разпада на СССР.

 

 

Към Джексън се присъединяват такива ястреби-неоконсерватори, като Пол Вулфовиц, Ричард Пърл и Робърт Каган. А един дори нарича Джексън «свързващо звено между отбранителната промишленост и неоконсерваторите. Той е техен преводач за нас, а на нас преводач — за тях».

 

 

Напрежението и достатъчно успешните лобистки усилия на Комитета не останаха незабелязани.

През 1998 г. New York Times съобщи, че «американските производители на въоръжение, които получават милиарди долари от продажбата на оръжия, системи за връзка и друго военно оборудване, ако сенатът одобри разширяването на НАТО, вече са извършили грамадни инвестиции в лобистки фирми и са финансирали кампании за лансиране на позициите си във Вашингтон».

 

 

«В периода от 1991 г. до 1997 г. четири дузини компании, чийто основен бизнес е производството на оръжия, засипаха представителите на администрацията на различни длъжности общо с 32.2 милиона долара. За сравнение — тютюневото лоби изразходва за същия период 26.9 милиона долара».

 

Представител на  Lockheed  казва:

 

«Ние се придържаме към дългосрочен подход при разширението на НАТО. Когато настъпи този ден и страните  бъдат в състояние да закупуват бойни самолети, ние, разбира се, разчитаме да бъдем едни от конкурентите».

 

 

Лобистките усилия постигнаха целта си. През 1999 г., въпреки възраженията от страна на Русия, НАТО погълна Чехия, Унгария и Полша.

 

През 2004 година тя добави България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

 

 

После през 2009 г. се присъединиха Албания и Хърватия.

 

 

И най-провокативното — през 2008 година НАТО покани Украйна да се присъедини към западния алианс, подготвяйки условията за днешния опасен конфликт заради тази страна между НАТО и Русия.

 

 

Печалбата на американските производители на оръжия рязко нарасна.

 

«Към 2014 година новите членове на НАТО закупиха въоръжение американско производство за почти 17 милиарда долара», — отбелязва Андрю Коуберн..

 

«А Румъния празнува пристигането в Източна Европа на първата противоракетна система Aegis Ashore, произведена от Lockheed Martin на стойност 143 милиона долара».

 

 

 

Миналата есен вестник Washington Business Journal съобщи, че «ако някой извлече изгода от напрежението между Русия и останалия свят, то той се намира в корпорация Lockheed Martin Corp. Тази компания по всяка вероятност ще получи огромни печалби, защото ще стане международната компания за осъществяването на огромни военни разходи от страните-съседни на Русия».

 

 

Позовавайки се на крупния договор за продажбата на ракети на Полша, вестникът добавя:

 

 

«Официалните лица на Lockheed открито не обявяват, че «авантюризмът на руския президент Путин в Украйна е полезен за техния бизнес».

 

Но те няма да се погнусят от възможността, която им предоставя Полша, защото Варшава продължава своя масивен модернизиран проект във военната сфера, който само ускорява нарастващото напрежение в Източна Европа».

 

 

 

 

 

Тагове: ;