САЩ подкрепят терористичните групировки в борбата им срещу правителството на сирийския лидер Башар Асад — става дума за доставка на оръжия и командироване на военни експерти. Това заяви в интервю за немското издание Kölner Stadt-Anzeiger полеви командир от «Джебхат аш-Шам».

 

 

«Те подкрепят страните, които ни поддържат, — поясни той. — Но ние на този етап все още не сме доволни от подкрепата им. Те трябва да ни предоставят високоточно оръжие. Ние побеждавахме в боевете с помощта на ракети TOW. Благодарение на тях успяхме да уравновесим силите с режима на президента Асад. Танковете, както и реактивните системи за залпов огън от вида ВМ получихме от Либия чрез Турция. Режимът ни превъзхожда само по отношение на бойните самолети, ракетите и ракетните пускови установки. Но благодарение на американските ракети TOW взехме под контрол някои региони».

 

 

Абу ал-Езза твърди, че американците са предали ракетите на неговата групировка «пряко». Той отбелязва също, че групировката «Джебхат Фатх аш-Шам» е получила помощ от офицери от Турция, Катар, Саудитска Арабия, Израел и САЩ — те са консултирали бойците при използването на спътниците, ракетите, термалните камери и разузнаването.

 

 

«В това число и американци?», — решава да уточни журналистът от немското издание Юрген Тоденхефер. «Да», — отговаря командирът. — Например, казаха ни: трябва да завземете пехотното училище в Муслимии. Кувейт ни отдели 1.5 млн кувейтски динари, а от Саудитска Арабия получихме 5 млн долара. Тези пари бяха дадени на групировката не от частни лица, а от правителствата на държавите, твърди Абу ал-Езза.

 

 

«Ще се сражаваме, докато не рухне режимът, — казва командирът. — Ще се бием с Русия и Запада, защото Западът не е на наша страна. Западът само ни изпраща муджахидини, помага им да стигнат до тук. Защо Западът не ни подкрепя истински? Ние имаме много бойци от Германия, Франция, Великобритания, Америка и от всички западни страни». «Колко?» — пита Юрген Тоденхефер. «Много», — отговаря Абу ал-Езза.

 

 

Той казва също, че неговата групировка не се придържа към примирието в Сирия и има намерение да проведе мащабна атака срещу силите на управляващия режим. Според него, «Джебхат Фатх аш-Шам» не признава сирийското правителство и т.нар. умерена Свободна сирийска армия.

 

 

«Нашата цел е сваляне на режима и създаване на ислямска държава по законите на шириата», — добавя той.

 

 

Представителите на «Ислямския фронт», които участваха в преговорите в Женева, той обвинява в сътрудничество със спецслужбите на Запада и страните от Персийския залив, а също в обслужване на чужди интереси.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;