Рекламната агенция на Lockheed

 

Неотдавна в програмата F-35 се зарови военният аналитик Дан Хур. В своя блог, разположен в уважаваното списание The National Interest Хур нарича критиците на самолета от службата за оперативни изпитания и оценки в Пентагона «хора с очила със зелени стъкла, както при гоблините от филма за Хари Потър».

 

Според него, F-35 е «революционна платформа». Той казва още:

 

«Неговите способности да действа във въздушното пространство на противника, когато не е разкрит, да събира информация и дори данни за целеполагане и наземни цели на противника преди нанасянето на неочаквани атаки демонстрира решаващо преимущество над съществуващите системи. Програмата върви напред с ускорени темпове. Дори пред нейното завършване, F-35 демонстрира такива възможности, които превъзхождат всеки западен изтребител».

 

Това е нещо като рекламна брошура на Lockheed-Martin…

В статията си Хур се самоопределя като вице-президент на Lexington Institute, който е представен като Нестопанска политическа организация, която се занимава с изследователска дейност с щаб-квартира гр. Арлингтън, щата Вирджиния.

 

 

Но Хур е забравил да каже, че този негов «институт» «получава финансиране от военните гиганти Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, които плащат на Lexington за «коментиране на въпросите в отбранителната сфера». Това съобщи още през 2010 година мултимедийното издание Politico.

 

 

В началото на тази година авторът на списание Harper’s Кен Силверстайн нарече тази широко цитирана организация «рекламна агенция на военната промишленост, работеща на принципа «плащаш- пиша».

 

 

Дой добавя:

 

«Учреждения, подобни на института Lexington, правят пресконференции, излагат позициите си под формата на документи, обзорни статии, с които си гарантират непрестанния приход на огромни парични средства».

 

 

Всичко това ни дава отговор на въпроса, защо програмите от вида на F-35 така пищно присъстват в медиите, независимо от техните тотални недостатъци в експлоатационните качества на военната продукция.

 

 

Независимо от гигантските изтекли финанси и изоставане от графиците, в заглавията на редица американски медии има само цветя и рози по въпроса, а всеки критик се залива с възмутена риторика от страна на коментаторите от  Fox News.

 

 

Пропагандата на новата «студена война»

 

Изследователите от организации от рода на Lexington Institute са главните агитатори, които възраждат «студената война». Те оправдават програмите за въоръжение на САЩ. Както отбелязва Ли Фенг в интернет-изданието The Intercept, антируската риторика по време на американската президентска кампания е добре дошла, защото моментът  е напълно удобен, за да се позиционира Москва като могъщ противник, срещу който Америка трябва да се бори решително чрез увеличаване на военните разходи на страните-членки на НАТО.

 

 

Така финансираната от корпорация Lockheed отраслова авиационна асоциация Aerospace Industries Association публикува предупреждението, че Обама изразходва недостатъчно средства «за самолети, кораби и наземни бойни системи», за да може адекватно да отговори на «руската агресия».

 

 

А финансираният от Пентагона и корпорация Lockheed  Център за анализ на европейската политика (Center for European Policy Analysis) публикува потоци от тревожни доклади за руските военни заплахи в Източна Европа.

 

 

А твърде влиятелният Атлантически съвет (Atlantic Council) — финансиран от корпорациите  Lockheed-Martin, Raytheon, от военно-морските сили, корпуса на морската пехота и дори от Световния украински конгрес — публикува статии от рода на «Защо е невъзможен мир с Путин».

 

 

Те заявяват още, че НАТО трябва «да се задължи да увеличи военните си разходи», защото си има работа с «реваншистка Русия».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;