Владимир Евсеев, военен експерт, ръководител на отдела за евразийска интеграция към Института за страните от СНГ:

 

 

«Новите подводници и кораби — есминци и фрегати — настина се изграждат в Китай серийно. Китайският подводен флот е най-големият в света, той има над 70 дизелови и атомни подводници.

 

 

Но ВМФ на Русия има превъзходство по подводници за противокорабни ракети с голяма далечина на действие и съвършенството на балистичните си ракети, които могат да поразят всеки участък от земното кълбо. По този показател американските  «Trident-2 D5» с максимална далечина на стрелбата в рамките на 7800 км, с които са снабдени британските от вида Vanguard, превъзхождат китайските ракети.

 

 

Китайският самолетоносач «Ляонин» е трудно да се нарече пълноценна бойна единица — изхождайки от съвкупността на факторите, той може ефективно да изпълнява задачи само в крайбрежните райони. А за ВМС Великобритания строи два самолетоносача от вида  Queen Elizabeth.

 

 

По отношение на сухопътните сили, на второ място бих поставил Русия — по бойни и технически показатели, по възможностите за информационно обезпечение. Според мен, в режима на реално време в момента могат да воюват само САЩ и Русия. Освен това, по високоточно оръжие Китай изостава от Русия. Точността на руските системи е над тази на Китай.

 

Броят на армията — важен показател, но съвсем не основен. Той компенсира използването на тактическо ядрено оръжие, което руската армия има достатъчно много. Освен това, да обърнем внимание на ефективността на бойното използване на силите и средствата, способността да се водят бойни действия в различни условия, а също — наличието на боен опит. В този план китайците и индийците отстъпват на британците.

 

 

По отношение на ВВС. Независимо от големия си скок, Китай има проблеми със създаването на двигатели, с транспортната авиация, а също със стратегическата авиация, та китайските Н-6 са копие на съветските Ту-16.

 

 

Позициите на Япония са спорни: техните ВВС технически са добре снабдени, но по брой едва ли могат да претендират за четвърто място в света.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;