Становището на доц. д-р Маргарит Ганев, главен секретар на Българската асоциация по международно право  във връзка с предстоящото гласуване в Съвета за сигурност на ООН на кандидатурите за генерален секретар на организацията. Българският кандидат е Ирина Бокова. Интервю в предаването в «Нещо повече» на БНР:

 

«В процедурата от гледна точка на издигане и поддържане на кандидатурите е достатъчно гъвкава. Няма стриктни правила, според които тя да се движи. На практика всичко е възможно. Достатъчно е да погледнем досегашните четири етапа. Има един постоянно лидиращ, останалите постоянно сменят местата си зад него.

 

Изборът става по препоръка на Съвета за сигурност на ООН. Всяка държава, която е издигнала кандидат, има възможност да направи и промени.

 

До този момент сме имали трима генерални секретари на ООН от Европа, двама от Азия, двама от Африка, един от Латинска Америка. С оглед на спазването на негласните традиции е ред на Източна Европа.

 

Има силно присъствие на кандидатурите от Източна Европа. Има регионална активност в тази посока — Мирослав Лайчак, Вук Йеремич, Сърджан Керим. Но трябва да има консенсус, за да бъде изпълнена тази препоръка», каза още Ганев.

Тагове: ; ;