CNN: Фактите на Лавров бяха възприети от Кери като послание от «паралелна вселена»

Дата на публикуване: 26 09 2016, 07:08


По време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН по повод кризата в Сирия Джон Кери очакваше да чуе от руската страна признание за вината за въздушните удари по хуманитарния конвой около Алепо, предаде CNN. Но фактите, които предостави Сергей Лавров, посочваха обратното. Слушайки изявлението на Лавров, държавният секретар се почувства като в «паралелна вселена».
Матю Чанс, старши международен кореспондент на CNN:  Джон Кери говори след като изслуша своя колега от Русия Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия. Той заяви, че се е почувствал като в паралелна вселена, когато станало дума за тези неща, които Сергей Лавров нарекъл факти.
Руснаците отричат да имат общо към нападението над хуманитарния конвой — там бяха всички тези камиони и хуманитарни работници, които бяха убити близо до Алепо. Русия заявява, че сирийските им съюзници също нямат общо с всичко това.
Чуват се най-различни доводи по повод това, как е могло да се случи подобно разрушение, включително се чу твърдението, че това е бил «странен пожар», който започнал по време на нападението на терористите.
Руснаците публикуваха видео, кадри от руски безпилотен самолет, на които се вижда транспортно средство с тежък гранатомет, който се движи плътно до хуманитарния конвой. Затова Русия твърди, че терористите са обстреляли конвоя от гранатомет.
Всички тези обяснения бяха отхвърлени от Джон Кери. Той се опита да принуди Русия да признае своята вина и каза, че това е моментът на истината — за Русия и Владимир Путин. Не е ясно, може ли да се има доверие на Русия в това, че тя от своя страна ще спазва своята част от сделката по въпроса за примирието, продължи Джон Кери.
 
Всичко това се случва на фона на следното: руснаците не само отричат своята отговорност за неотдавнашните атаки, но и предприемат мерки, които могат да доведат до изостряне на конфликта. Преди няколко минути Министерството на отбраната на Русия тук в Москва потвърди, че руският самолетоносач «Адмирал Кузнецов», който неотдавна бе преоборудван, а това е внушителен морски съд, се е насочил към бреговете на Сирия.
 
Но борда си той ще носи множество изтребители, бомбардировачи. Те ще са от порядъка на 26 самолета Су-27. Очевидно е, че това ще се превърне в значително увеличаване на авиационната мощ, с която Русия разполага в момента в Сирия. Самолетоносачът ще бъде съпровождан от кораби от  различен тип, което също ще доведе до увеличаване на военно-морската част в сирийския театър на бойните действия.
Макар Русия да заявява, че тази стъпка е била планирана по-рано, това може да се превърне в основа за увеличаването на руските въздушни удари в региона, в Сирия, ако те вземат това решение.
В ефир на 21 септември 2016 година
Превод: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий