Влиятелното американско издание The New York Times официално подкрепи екс-държавния секретар Хилъри Клинтън в качеството й на кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия.

 

«За нейния интелект, опит и мъжество», — поясни редколегията на изданието в статия, публикувана в сайта на вестника.

The New York Times преднамерено не прави сравнение между Клинтън и Доналд Тръмп, нейният съперник от Републиканската партия.

 

 

«Безсмислено е да се сравняват двамата в условията на настоящата предизборна надпревара. Хилъри Клинтън има рекорден списък и прагматични идеи, а Доналд Тръмп не разкрива нищо конкретно за себе си и своите планове, но при това обещава планини от злато», — пояснява редколегията на изданието.

 

 

«Опитът на Клинтън да рестартира отношенията с Русия бе далече от успеха, но все пак бе разумна стъпка, насочена към подобряване на връзките с противоборстващата ядрена държава», — отбелязва изданието. 

 

 

Вестникът изброява към заслугите на бившата първа лейди подкрепата за Транстихоокеанското партньорство — търговското споразумение между 12 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, съдействието за примирието между Израел и движението ХАМАС, засилването на санкционния натиск над Иран.

 

 

The New York Times признава за редица грешка и пропуски на Клинтън, в това число подкрепата за войната в Ирак, провала на външнополитическия курс на администрацията на Обама в Либия. Вестникът поставя в графата заслуги на Клинтън рестартирането на отношенията между САЩ и Русия:

 

 

«Опитът на Клинтън да се рестартират отношенията с Русия беше далеч от успеха, но все пак бе разумна стъпка, насочена към подобряване на връзките с противоборставащата ядрена държава».

 

 

Според редколегията на изданието, бившата първа лейди ще бъде зрял президент на страната.

 

 

«След войната и икономическия спад на американците, родили се след терористичните атаки от 11 септември 2001 година, ще им се наложи да пораснат по-бързо, те заслужават възмъжал президент. Отдадеността към идеите за решаването на реалните проблеми в продължение на целия си живот правят от Клинтън квалифициран кандидат за този пост», — счита изданието.

 

 

Според резултатите от последното допитване, проведено от международния социологически център Ipsos  заедно с агенция Reuters, Клинтън

изпреварва Тръмп с 4 процента.

 

 

41 % от избирателите, които вероятно ще гласуват, ще дадат гласа си за бившата първа лейди. Милиардерът се подкрепя от 37 %.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;