Насочват бежанците в общините с лоши демографски показатели

Общините с лоши демографски показатели могат да интегрират трайно бежанците у нас. Все още обаче не е ясно кои са трите пилотни общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на чужденците. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР.

 

Наскоро на форум за бежанците бе обявено, че вече има три общини, които ще изпълняват подобен проект. През лятото кабинетът одобри наредба за интеграция на чужденците, според която общините ще сключват договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и със самите чужденци.

 

Общините ще получават евросубсидии за всеки приет бежанец, но ще имат ангажимента да му намерят жилище, работа и да му осигурят обучение и здравни грижи.

 

Чавдарова обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

 

«Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е. Готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони», коментира пред БНР Чавдарова.

 

Ангажимент на кметствата ще е да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се — намиране на жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

Коментари:

Зареждане ...