«Липсва обществено единство у нас и това слабо място се използва от външни фактори. Чужденците видяха слабо звено — че могат да разделят България и да засилят техните собствени кандидатури, а тази на Ирина Бокова от изключително силна и почти безапелационна да се превърне във въпросителна.»

 

 

Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ Румен Чолаков, председател на Милениум Клуб България, организация със седалище в Лондон, която обединява хора до 35 години. Чолаков каза това преди утрешното, смятано за решаващо гласуване в ООН.

 

Милениум Клуб застана зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН от самия старт на кампанията. Румен Чолаков посочи:

 

«Въпросът с миналото на госпожа Бокова за нас е приключил. Всякакви спекулации и атаки нямат значение за нея като личност, за нейните качества и оценката, която международната общност й дава». 

Като нарече представянето на Бокова досега отлично, Чолаков заяви, че не можем да очакваме утре да стане ясно кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той прогнозира, че на утрешното гласуване няма да има коренна разлика в резултата.

 

«Опитите да бъде подменена българската кандидатура са изключително в ущърб на България», каза още Румен Чолаков, позовавайки се на влиятелни коментари в социалните мрежи, които определят случващото се като резил и срам за българската политика и дипломация.

Тагове: ; ; ; ;