В Москва днес започва Международна конференция, посветена на правото на народите на самоопределение. Ще присъстват представители от Каталония, Тексас, Пуерто Рико, Ирландия и Запада Сахара.

 

 

В работата на конференцията, която вече е наречена «конгрес на сепаратистите», ще участва президентът на движението «Yes California!» Луис Джей Маринели, който е уверен, че организацията, която той представлява, ще успее да проведе референдум за независимостта на Калифорния.

 

Маринели се надява, че по време на конференцията ще получи подкрепата на други страни:

 

 

«Когато успеем да проведен референдум, ще ни трябва международно признание на резултатите от народното гласуване. Разчитаме, че властта в Русия ще ни подкрепи, както Крим беше отделен от Украйна в резултат на референдум. Искаме да излезем от състава на Щатите по аналогичен начин», — каза той.

 

 

В Калифорния битува понятието «инициативен процес», благодарение на който всеки гражданин на щата може да предложи референдум по който и да е въпрос. Ако бъдат събрани достатъчно брой подписи — 400 хиляди — правителството на Калифорния ще бъде задължено да проведе гласуване по целия щат. Но за целта инициаторите на гласуването трябва да предоставят пред обществеността план за финансовото развитие, за да докажат необходимостта от провеждането на процедурата.

 

 

 

Понастоящем Калифорния плаща повече данъци, отколкото получава от федералния бюджет. Средно щатът дава около 16 млрд долара повече, отколкото получава обратно от федералния бюджет, в същото време инфраструктурата в областта на здравеопазването и образованието в Калифорния остават без финансиране.

 

 

«В сферата на образованието ние имаме най-лоши показатели. Искаме да получим възможност самостоятелно да се разпореждаме с данъците си в Калифорния, а не да субсидираме другите щати, защото ние плащаме най-високите данъци в страната. Не искаме да участваме във външната политика на Америка — ние сме против войните извън границата на САЩ. Близка ни е идеята за многополюсния свят — без «хулиганството» на САЩ», — заяви Маринели.

 

 

Организаторите се надяват в началото на следващата година да започнат подготовката за референдума. Лидерът на движението «Yes California!» Луис Джей Маринели твърди, че гражданите задължително ще бъдат дезинформирани от средствата за масова информация по въпроса. Според него, медиите задължително ще разпространят информация, че Калифорния има огромен дълг и може да оцелее само в състава на САЩ.

 

 

Припомняме, че през XIX век американския щат е независим от САЩ и се нарича Калифорнийска република.

 

 

През 1850 година комодорът от Военно-морския флот на САЩ Джон Слоат стъпва в залива Сан-Франциско и обявява територията за принадлежност на Щатите.

 

 

Гореописаните настроения отдавна са налице сред немалка част от жителите на американския щат Тексас. Неотдавна, вдъхновени от примера на Великобритания, гласувала на 23 юни за излизане от ЕС, тексасците отново поискаха да проведат референдум за независимостта си от САЩ.

 

 

Лидерът на «Националистическото движение на Тексас» Даниел Милер изпрати питане до губернатора на щата Грег Ебът за провеждането на съответното гласуване.

 

 

«В момента за Тексас е важно да погледне на Брекзит като източник на вдъхновение и пример за това, че и жителите на Тексас могат да вземат съдбата в свои ръце. За жителите на Тексас настана време да започнат борба за правото си да станат самостоятелна нация», — цитира The Independent думите на Милер.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;