Може да кажем, че Русия и управлението на Асад вече са победители в Сирия, заяви в ефира на CNN авторът на книгата » История на ИДИЛ» Фаваз Гергес. Москва и Дамаск достигнаха целите си: взеха под контрол по-голямата част от страната. Военните победи ще усилят позициите на Асад и Русия в следващия преговорен раунд, което ще позволи на Русия да стане незаменим играч в световната политика, утвърждавайки влиянието си в противовес на американското.

 

 

 

 

 

 

В този план Русия винаги е имало приимущество. Има ли надежда за спиране на огъня? До колко САЩ могат да се надяват на някакъв напредък в позициите си?

 

 

 

 

 

 

ФАВАЗ ГЕРГЕС, началник на програмата за съвременни изследвания на Близкия Изток в Лондонската школа по икономика, автор на книгата «История  на ИДИЛ»:
» Това е много важен въпрос. Сега Съединените Щати се опитват да използват Русия като лост за оказване на натиск към президента и правителството на Сирия. Дори въпреки, че Съединените Щати нямата военен контингент в Сирия, САЩ и в частност Джон Кери се надяваха, че Русия действително ще окаже влияние на Асад. Въпроса е в това: от къде на къде Русия е длъжна да направи така? Русия е длъжна да получи нещо в замяна. Ние сме наясно, как са устроени международните отношения: държавите никога не правят нещо просто така, защото това не е благотворителност.
Да.
ФАВАЗ ГЕРГЕС: 
Разбира се, Русия използва своето положение в Сирия, за да преговаря с Щатите. Русия иска да получи от САЩ не само отстъпки по отношение на Сирия, но да застави САЩ да отстъпи и по отношение на Украйна, санкциите, Русия, и по много други въпроси. Но трябва да е ясно- това е моето виждане, аз мога и да греша: в крайна сметка, и Русия и Съединените Щати ще се върнат на масата за преговори.
Вие как смятате?
ФАВАЗ ГЕРГЕС:
Непременно. А защо не? Няма други варианти. Други реални възможности няма. И САЩ, и Русия явно имат свои интереси в Сирия. Този конфликт лесно може да излезе из под контрол.
Но той вече излиза из-под контрол.
51
ФАВАЗ ГЕРГЕС:
Именно. Регионалната опосредствана война, международния тероризъм, предизвикания наплив на бежанци. В Сирия сега за последните 48 часа, се случва следното: Русия и сирийската армия се опитват да обяснят и покажат това, на страните в региона и на целия свят, особено на САЩ. Въпроса е следният: колко и какви са вариантите на САЩ? Не мисля, че на този етап от конфликта САЩ имат кой знае какви варианти.
Нека покажем на нашите зрители картата. Гледайки я, може да се види, колко е сложен сирийския конфликт. Нека покажем картата, за да добият представа зрителите за случващото се. На тази карта се вижда разположението на силите в сирийския конфликт. Поддръжниците на президента Башар Асад и Русия, са уверени, че ще успеят да удържат решаващата победа. САЩ не смятат така.
Да предположим, че Асад и Русия са прави. Ще може ли тогава съществуващия режим някога отново да спечели доверието на гражданите на страна обхваната от война?
50
ФАВАЗ ГЕРГЕС:
Много се съмнявам. Когато Русия и сирийският режим твърдят, че решаващата победа ще е тяхна, те приемат желаемото за действителност. Правителството на Сирия и неговите съюзници няма да успеят да отвоюват и освободят цялата територия на Сирия. Става въпрос за Идлип, за северна Сирия, особено Алепо. Русия и правителството на Сирия до голяма степен се стремят към крупен военен успех, особено в Алепо. Те се опитват да обградят източната част на града, за да може, на следващия преговорен раунд,  да използват завоюваните територии като » разменна монета».
Възтановяването на контрол по цялата територия на страната, не може да става въпрос- това е практически невъзможно.
Целта на Русия и Асад- максимално да укрепят позициите си на преговорите. На мястото на Русия и Асад, аз бих се смятал вече за победител, тъй като разговорите, че Асад трябва да напусне политическата сцена, вече престанаха. Искам да кажа, сега говорят, че той трябва да си отиде при изтичане на политическия преход или при завършване на преговорния процес.
Така, че Русия в известен смисъл, се опитва да укрепи и затвърди позициите на главния си съюзник- Асад, а също така да стане незаменима част на дипломатическия процес в Близкия Изток и в света. Става въпрос за утвърждаване на руското влияние в противовес на американското.
Материалът е предоставен от CNN International.
Дата на излъчване на ефира 25 септември 2016

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;