Киев трябва да проведе политически и икономически реформи, заяви вице-президентът на САЩ Джо Байдън. В противен случай, според него, ЕС може да отмени антируските санкции, срещу които вече са минимум пет страни от блока. Байдън призна, че полага значителни усилия, за да убеди страните от ЕС да запазят санкционния режим.
Ако Украйна не проведе политически и икономически реформи, Европейският съюз ще се възползва от това, за да отмени санкциите срещу Русия. Това предупреди вице-президентът на САЩ Джо Байдън, съобщава Daily Mail.

 

 

«Знаем, че ако те дадат повод на ЕС, то ще се намерят минимум пет държави, които на секундата са готови да кажат:

 

«Ние повече не искаме да участваме в санкциите срещу Москва», — заяви Байдън по време на речта си в Съвета по международни отношения в Ню Йорк. 

 

 

Той отбеляза, че заради Брекзита и проблемите с миграцията Европа е обхваната от криза на «несигурност в собствените си сили».

 

Според думите на американския политик, на него му се налагало да полага значителни усилия, за да запази режима на санкции от страна на страните от ЕС.

Вице-президентът подчертал, че от началото на украинската криза всяка седмица по 2-3 часа разговаря по телефона с киевското ръководство, призовавайки го да проведе реформи, той също уговарял Германия, Франция и Италия да запазят санкциите.
«В Европа преобладават такива настроения: «Ех, преди смяната на президента тя (Украйна, бел.ред) така или иначе принадлежеше на Русия. Те там имаха своя марионетка. Каква е разликата сега? Каква, по дяволите, е разликата? Защо ни заставяте да участваме в тези санкции?», — споделил Байдън.
Вице-президентът на САЩ предупредил Порошенко за необходимостта да не се допуска вината за срива на Минските съглашения да пада върху Украйна.
«Вие трябва да разберете: всички искат да обвинят жертвата, затова трябва да поправите своето поведение», — подчертал Байдън.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;