Русия нанесе на Ислямска държава значително по-сериозна вреда от нерешителната американска коалиция, това заяви в интервю за RT

сенаторът от американския щат Вирджиния Ричард Блек.

Здание Белого дома в Вашингтоне, США. Архивное фото

Сенаторът коментира ситуацията на фона на неосъщественото примирие в Сирия скоро след като между Русия и САЩ бе сключено споразумение за регулиране на конфликта в страната.

 

 

«Знам, че  първоначално всички имаха надежда в споразумението. Знам, че сирийците бяха въодушевени, руснаците също. Но скоро след като споразумението влезе в сила, САЩ започнаха много интензивна бомбардировка над сирийската армия в провинция Дейр ез-Зор, — споделя Блек. — Знаехме къде удряме. Убихме 62 сирийски войници, храбри невинни хора. И по такъв начин пренебрегнахме споразумението».

 

 

Сенаторът отбеляза, че по време на слушанията в сенатския Комитет по международните въпроси са е чуло потресаващото предложение за въвеждането в Сирия на зона без полети.

 

Според него, ако Вашингтон реализира тази инициатива, то тя ще засяга само Русия и Сирия, но не и САЩ.

 

Блек отбеляза също, че Вашингтон е тотално непостоянен в борбата с терористите от ИД.

 

 

 
 «Очевидно е, че американската коалиция има намерение да позволи на ИД да завземе Палмира. Очевидно е, че коалицията има намерение да позволи 2 хиляди нефтени танкери да пресекат турската граница. А Русия пресече търговията с нефт на ИД. Изводът е, че Русия е единствената ефективна сила в Сирия», — поясни той.
Житель Сирии держит флаг группировки Исламское государство. Архивное фото

 

Вечерта на 25 септември ще се състои поредното заседание на Съвета за сигурност към ООН, което бе инициирано от Великобритания, САЩ и Франция. Решението бе прието след като сирийската армия обяви за началото на военна операция срещу бойците източно от Алепо.

 

 

Генералния секретар на ООН Пан Ги Мун по-рано заяви, че е потресен от военната ескалация в Алепо. Според него, той има информация за въздушни удари с използването на запалително оръжие и боеприпаси в гъстонаселени области.

 

 

Представителите на сирийската армия отбелязаха, че не нанасят удари по граждански цели.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;