Масов антиправителствен протест, с над 30 000 души протече в столицата на Полша, Варшава тази събота, 24 септември, съобщиха DW.

По информация на полицията, в антиправителствения митинг са участвали 12 хиляди души, въпреки че, местната власт заяви за над 30 000 демонстранти.

Протестиращите са отправили остра критика към действията на правителството, което, както твърдят от опозицията, създава разкол и подлага Полша на изолация.

 

 

 

 

Недоволство сред хората излязли на улицата предизвика също така състоянието и реформите в здравеопазването- представители на лекарските съюзи символично предадохо траурен венец в канцеларията на премиера, с надпис :» Здравеопазването умира», на жестока критика беше подложена и планираната реформа в образованието. В центъра на полската столица, представители на профсъюзите на медицински организации преминаха с шествие настоявайки за увеличаване на заплатите.

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

Друга причина за масовото недоволство и стихийния антиправителствен протест, е реформа в Конституционния съд.

 

Протестът е организиран от » Комитет за защита на демокрацията» ( КЗД)

 

« КЗД не иска да сваля правителството…КЗД иска правителството на Ярослав Качински да уважава законите и конституцията. 

В противен случай, обществото ще ги освободи от властта чрез провеждането на демократични избори»,- заяви полският интелектуалец и бивш деятел на » Солидарности » Адам Михник.

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, че в края на юли Еврокомисията даде тримесечен срок на Варшава, за отмяна на законодателните изменения ограничаващи пълномощията на Конституционния съд. В случай на неизпълнение на изискванията на Европарламента, Еврокомисията или група от десет страни-членки на ЕС, ще имат право да поставят въпроса за правото на глас на Полша в европейските институции,  във връзка със системните нарушения на принципа на върховенство на правото.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;