Западните баки и межднародните клирингови агенции отказват да работят с руските еврооблигации, опасявайки се от реакция от властите на САЩ и Европа, но Русия преодоля това препятствие, пише The Wall Street Jornal.

Министерството на финансите на Русия в петък пусна в обръщение еврооблигации в размер на 1.25 милиарда долара с печалба 3.99 %, при това търсенето донесе на страната над 7.5 милиарда долара.

Както отбелязва  WSJ,  сделката ще помогне на руското правителство да постигне целите си за привличане на 3 млрд външен заем за текущата година. Русия вече пусна облигации в размер на 1.75 млрд долара през май, но възникнаха трудности — западните банки избягваха сделката заради опасения, че от страна на САЩ и европейските правителства, подкрепящи антируските санкции, ще последват негативни реакции.

 

 

 Самото правителство на Русия не се намира под санкции, затова закупуването на руски държавни облигации не е нарушение на санкционния режим, се казва в статията.
Керченская паромная переправа. Архивное фото

Две крупни международни клирингови агенции  Euroclear и Clearstream на свой ред отказаха да обслужват горното, което се превърна в пречка за чуждестранните инвеститори. Но през юли  Euroclear се съгласи да си сътрудничи с Русия.

 

 

Сега Русия има ръст на вътрешните пазари и нефтените котировки и отново продава облигации на фона на високото търсене от инвеститорите на руския и развиващите се пазари, отбелязва изданието.

 

 

«Руските пазари се развиват бързо в последните месеци, благодарение ръста на цената на нефта и снижаването на инфлацията, което позволява на Централната банка да занижи лихвите», — се казва в статията.

 

Налице е ръст от 30 % в долари, резюмира авторът на материала.

 

 

 

Тагове: ;