Най-новият руски самолет А-60 ще може да унищожава обекти на противника с високоточен лазер.
Това сподели за ТАСС съветникът на първия заместник генерален директор на Концерна «Радиоелектронни технологии» Владимир Михеев.
Както съобщава специалистът, оръжието ще бъде толкова мощно, че от неговото въздействие ще трябва да се защитава самата въздушна машина.
«Самолетът ще има на борда си силови лазери, затова ние ще трябва да защитим всички жизненоважни системи от въздействието на собственото му оръжие», — поясни той.
Почти всички детайли на А-60 се създават в Русия от работниците в Концерна. Самолетът ще има свръхточна навигация, за да могат тесните лъчи на самолета да попадат в целите си, екипажът трябва с висока точност да определя местонахождението в пространството, — споделя Михеев.
Освен въоръжението си, А-60 ще бъде снабден с мощна система за защита от радиоелектронното въздействие на противника.
Той ще бъде снабден с комбиниран комплекс за радиоелектронна борба с елементи на «Витебск» и «Хибин».
Припомняме, че това се е първият опит да се създаде самолет, поразяващ целите на противника с лазерно оръжие.
Още по времето на СССР се работи активно в това направление. Първият модел на А-60, създаден на базата на военно-транспортния самолет ИЛ-76МД, извършва експериментален полет още през 1981 година.
Преди две и половина години, отбранително-промишленият комплекс на Русия съобщава, че работата над проекта е възобновена.
Опити да се създаде подобен летателен апарат се извършват и в САЩ. На базата на самолета «Boeing» е създаден първият прототип. Но по-нататъшните опити са били напълно преустановени.

Тагове: ; ; ; ;