Русия се опитва да оказва влияние върху предизборния процес в САЩ още от 1960-те години на миналото столетие, «това не бива да шокира никого». Това твърди директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър по време на мероприятие, организирано от вестник

The Washington Post.

 

 

Според него, «драматизмът» e в това, че «сега те имат инструменти за работа в киберпространството».

 

 

Клепър не коментира конкретно резултатите от разследването на неотдавнашните хакнати компютри на Демократическата партия, за които са заподозрени руски хакери. Но, продължи той, министърът на националната сигурност на САЩ Джей Джонсън активно работи с властите по места, за да «предложи най-добри решения за гарантиране сигурността» на изборите, особено «ако това е свързано с интернет».

 

 

Клепър припомни, че избирателната система в САЩ е децентрализирана, което прави взлома на национално ниво напълно невъзможен.

 

 

На мероприятието беше повдигната темата за съдбата на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, който преди три години съобщи за използваната във ведомството програма за масово подслушване в САЩ и зад граница. Главата на националното разузнаване на САЩ бе попитан, няма ли Вашингтон да тръгне към споразумение за Сноудън, ако той предаде на властите информация, получена от Русия.

 

 

«Не, колкото повече време минава, толкова по-малко стимули има за каквито и да било преговори за сделка», — отгори Клепър.

 

 

Спасявайки се от преследване от страна на властите в САЩ, Сноудън поиска убежище от над 20 страни. На 1 август 2014 година той получи жителство в Русия и от три години се намира на територията на Русия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;