Русия надмина САЩ в Сирия, независимо от всички присмивания и предсказания на американския президент Барак Обама, че Москва ще затъне в сирийското «блато», пише канадското издание The National Post.

Флаги США на здании Капитолия в Вашингтоне

Миналата година, когато Русия започна операцията в Сирия, Обама реагира с тази насмешка. На американския президент явно не му хареса «настойчивата външна политика» на Москва в Близкия Изток и в други региони, Обама явно разчиташе на това, че Русия ще «се опари в Сирия и ще излезе засрамена от своето приключение в Близкия Изток», се казва в статията.

 

 

Но всичко това не се случи. Русия не затъна в «блатото» и съумя крайно ефективно да използва ограничения военен ресурс — тя промени хода на гражданската война и  запази поста за сирийския президент Башар Асад, пише The National Post.

Бойцы сирийской армии на территории освобожденного района Рамусе на юге Алеппо
Нещо повече, през септември, независимо от миналогодишния сарказъм на Обама, Русия и САЩ обявиха за постигането на споразумение за Сирия. Ако то се реализира, голяма част от опозицията ще бъде неутрализирана, а Москва и Вашингтон ще започнат съвместни действия срещу враговете на Асад — ИД и «Фронт ан-Нусра», отбелязва изданието.

Независимо от бъдещето на споразумението, руският президент Владимир Путин «успя да постигне това, че САЩ да се присъединят към «въображаемото руско блато». Обама изглежда слаб и принуден да отговаря на действията на Москва в Близкия Изток, а Путин «укрепи за себе си статуса на незаменим арбитър за съдбата на Сирия», се казва в статията.

Сирийская армия освободила от боевиков территорию военных училищ в Алеппо. Архивное фото

 

Действията на Русия в Сирия са само част от нейната политика по укрепване на позициите на страната в Близкия Изток, Москва има успех в това число заради самите САЩ, които не участват в случващото се в региона. Независимо от това, Владимир Путин се погрижи за връзките си с Иран, подобри отношенията си с Турция, предложи на Израел и Палестина да проведат преговори на руска територия.

 

 

Както твърди авторът на статията, Москва има два основни мотива при провеждането на активната си близкоизточна политика. Първият — стремежът да се спре разпространението на радикалния ислям, вторият — да се прекрати поредицата държавни преврати в страните от региона.

 

 

 

«Във възприятията на Русия крайният резултат от действията на Америка винаги е засилване на хаоса и радикалните ислямисти, които са враждебни както за руските, така и за американските интереси», — цитира изданието заместник директора и научен сътрудник към Програмата «Русия и Евразия» от Центъра за стратегически и международни изследвания Джефри Манкоф.

Восточные кварталы Алеппо. Архивное фото

Успехите в Близкия Изток ще обезпечат на Русия влияние върху западните страни, независимо от събитията в Украйна през 2014 година и присъединяването на Крим. И макар ситуацията в Украйна да не се е подобрила, отношението на Запада към Путин се промени. Понастоящем САЩ и ЕС да принудени да се съобразяват с Русия, цитира The National Post мнението на професора от Джорджтаунския университет Аджела Стент.

 

 

Русия победи САЩ в това, че Вашингтон все повече отстъпва от своя първоначален план да отстрани Асад. Всички събития, започвайки от 2011 година показват, че първоначалната политика на САЩ е била катастрофална. Вариантите за Вашингтон са все по-малко благоприятни, не му остава нищо друго, освен да се приспособи към руската линия, пише изданието, позовавайки се на Джефри Монкофф.

 

 

Тагове: ; ; ;