САЩ се извиниха на президента на Сирия Башар Асад за въздушния удар по сирийската армия, това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

1

 

«Да, извиниха се», — каза министърът, отговаряйки на въпрос на журналистите, поднесли ли са извиненията си САЩ на президента на Сирия за въздушния удар в Дейр ез-Зор.

 

Самолетите на «антиидиловската коалиция в събота нанесоха четири удари по сирийската войска, намираща се в обкръжение на бойците от ИДИЛ близо до Дейр ез-Зор, загинаха 62 военнослужещи, около 100 са ранените. Пентагонът изрази «съжаление» и заяви, че целjd на ударите r; е трябвало да бъдат терористите.

 

 

«Ситуацията с въздушните удари е малко странна. Аз казах на държавния секретар на САЩ Джон Кери, а после и по време на срещата в Международната група за подкрепа на Сирия, че положението в Дейр ез-Зор за разлика от ситуацията в Алепо, където линията на съприкосновение постоянно се мени, е статична повече от две години.

 

 

Там сирийската войска се намира в обкръжение на ИДИЛ. Ние постоянно изпращаме там хуманитарна помощ и други необходими за живота товари, хвърляйки ги от самолети. Подобни хуманитарни рейсове осъществява и ООН. Това са известни факти. Много трудно е да се повярва, че разузнавачите на коалицията, създадена от САЩ, която работи срещу ИДИЛ по цялата територия на Сирия (именно ИДИЛ в Дейр ез-Зор е обкръжил правителствената войска, бел.ред.), са могли да забравят къде точно се намират ИДИЛ. Макар да не искам никого и в нищо да обвинявам», — подчерта Лавров.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;