Посланикът на Украйна във Великобритания Натлия Галибаренко се обърна към властите на Обединеното Кралство с молба да спрат дейността на журналиста Греъм Филипс, в това число да го лишат от документите, даващи му правото да излиза зад граница.

 

В официалното писмо, публикувано на сайта на украинското дипломатическо представителство в Лондон, Галибаренко обвинява Филипс в необективност, провокативна дейност и неподобаващо поведение. Според нея, той е нарушил действащото законодателство на страната, незаконно посещавайки неконтролираната от Киев територия на Донбас и Крим.

 

«Моля британската страна да предприеме всички възможни мерки, в това число по отношение документите на Филипс, за да се спре неговата пропагандна работа», — се казва в писмото.

 

Греъм Филипс през лятото на 2014 година работи в източна Украйна. Заедно с оператора на регистрираната в Абхазия информационна агенция ANNA-News Вадим Аксьонов той попадна в зоната на бойните действия в района на донецкото летище. Впоследствие се изясни, че той е бил в плен на украински силоваци. След освобождението на Филипс Киев му забрани за три години за влиза на територията на страната.

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;