Асошиейтед прес публикува подробности от руско-американското споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, подписано на 9 септември в Женева, предаде РИА Новости.

 

МВнР на Русия потвърди, че въпросният откъс е само един от общо петте съгласувани документа. По-късно изтеклият документ бе качен на сайта на Държавния департамент на САЩ.

 

От публикуваната информация става ясно, че САЩ и Русия са се договорили за създаването на демилитаризирана зона в района на стратегическия път Кастело край Алепо. Страните са се разбрали също сирийската правителствена армия да не действа в районите, в които Русия и САЩ нанасят удари по терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“.

 

 

Според текста на споразумението САЩ са приели, че най-важната им задача е разграничаването на отрядите на сирийската опозиция от „Джебхат ан-Нусра“.

 

 

Според споразумението, броят на бунтовниците, които ще имат право да напуснат Алепо, както и въоръжението им, да бъдат съгласувани с ООН.

 

 

Москва счита, че огласяването на споразумението ще съдейства за спазването му, а също за мирния процес в Сирия. Белия дом отказа да коментират изтеклата информация. До момента Вашингтон считаше, че няма смисъл да се огласява споразумението за Сирия, защото документите били носители на „твърде чувствителен“ характер.

 

„Ние многократно призовавахме САЩ да публикуват  документите. Странно, че стана по този начин и вместо документът да бъде публикуван официално от Държавния департамент, се прибегна до изпускане на информация в медиите…Но това е в стила на американските ни колеги“, заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова по повод изтичането на документите от споразумението към Асошиейтед прес.

Тагове: ; ; ;