Спасителите, продължаващи работа на мястото където се разби лодка с нелегални мигранти в Средиземно море край бреговете на Египет, се увеличи с още 23 тела намерени във водата, така общата цифра на загиналите достигна 87, съобщи в петък египетския вестник «Ал-Маср. Ал-Яум».

 

 

 

 

10

 

 

 

 

Изданието отбелязва, че още 100 души се смятат за  безследно изчезнали.

Лодката, на която по различни данни са се намирали от 400 до 600 нелегални мигранти от различни държави от Африка, потъна на 12 километра от бреговете на Египет рано сутринта миналата сряда. Бреговата охрана успява да спаси над 150 души.

 

 

Силите на бреговата охрана на Египет ежеседмично съобщават за осуетени опити за пресичане на нелегална миграция в Европа по Средиземно море. Много от тези, които все пак успяват да се промъкнат незабелязано и да отплуват, не стигат целта си и потъват с лодки в морето. В Египет действат няколко орханизирани групировки (каналджии), които предоставят възможност на желаещите да влязат в Европа, лодки. Обикновено обаче, каналджиите предоставят плавателни средства, които се намират в окаяно състояние, пускайки ги в морето препълнени с хора, което води и до подобни трагедии.

Мигрантската криза и напливът на нелегални мигранти от Близкия Изток и Африка  към Европа стават все по-неконтролируеми, инцидентите стават все повече, а ситуацията се влошава още повече и с това, че т.нар. каналджии, готови да направят бързи пари на всяка цена «работят» необезпокоявани.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;