Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република ( НКР) заяви в четвъртък за 70 нарушения на режима за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах за последните ден и половина.

 

 

 

 

» В нощта на 20 срещу 21 септември и в течение на 21 септември по карабхско-азербайджанската линия на съприкосновение, военните сили на Азербайджан нарушиха режима за прекратяване на огъня 70 пъти, произвеждайки над 700 изстрела от стрелково оръжие с различен калибър в посока на арменските позиции. По южното направление, азербайджанските военни сили използваха едрокалибрени картечници ДШК» , се казва в съобщението.

 

 

stepanakert_rus_520

 

Военното ведомство отбелязва, че подразделенията от Армията на Карабах  по предната линия на фронта напълно контролират ситуацията и продължават да осъществяват бойно дежурство.

 

 Армения и Азербайджан на 2 април заявиха за изостряне на ситуацията в зоната на карабахския конфликт, тогава Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за обстрели от страна на военните сили на Армения, при което военните сили на Армения заяви за» настъпателни действия» от азербайджанска страна. На 5 април страните от конфликта обявиха прекратяване на огъня, но въпреки това нарушенията на примирието не стихват.
Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 година, когато Нагорно-Карабахската автономна област ( НКАО) заяви за излизането от състава на Азербайдажската ССР. През септември 1991,  в центъра на НКАО Степанакерт е обявено създаването на Нагорно- Карабахската република ( НКР).  В последвалия военен конфликт властите на Азербайджан губят контрол над Нагорни Карабах.

 

 

 

От 1992 година се водят преговори за мирно урегулиране на конфликта в рамките на Минската група на ОССЕ, но за повече от 20 години преговорни процеси ОССЕ не могат да се похвалят с особен успех. Азербайджан настоява за запазване на териториалната си цялост, Армения от своя страна защитава интересите на непризната все още република, тъй като НКР не се явява страна в преговорите, и оспорва териториалната принадлежност на Нагорни Карабах към Азербайджан.

Територията на Нагорни Карабах  (4388 км2), се смята за изконно арменска земя, над 94 % от населението там се състои от арменци, именно поради тази причина те бранят набезите за завземането на тази земя.

 

 

Много политически анализатори невднъж изразяват мнение, че възобновяването и ескалацията на конфликта не се е случило без намесата от външни страни.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;