От 15 февруари 1931 година започна нелегалното издаване на вестник «Аванте!» — орган на Португалската комунистическа партия. Издаването е свързано с много трудности.

 

 

Броевете на изданието се печатали практически на ръка, за да няма излишен шум, за да не се предизвикват подозрения.

 

 

Вестникът съдържал информация за събитията в страната и в света, особено внимание се отделяло на новите от СССР, интервюта с работници и селяни, чийто имена не се посочвали, за да се избегнат преследванията. Вестникът публикувал призиви към разширяване на движението, карикатури, съобщения от Московското радио, списък на хора под псевдоними, които са направили дарение за организацията…

 

 

Вестник «Аванте!» се следял от агентите на ПИДЕ, много от журналистите или разпространителите на изданието били арестувани и попаднали в затвора.

 

 

Но вестникът продължавал да излиза. Първият легален брой излиза едва на 17 май 1974 година.

 

 

През 90-те години «Аванте!» запазва своите лидерски позиции във вестникарския пазар на Португалия, трети по тираж сред ежедневните вестници. Изданието изразява интересите на трудещите се и е за консолидация на демократическите сили.

 

 

За разпространение успешно се използват организационните структури на Португалската комунистическа партия, броевете на изданието се продават във всички подразделения на партията.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;