Нито един от настоящите кандидати за президент на САЩ — нито Хилъри Клинтън, нито Доналд Тръмп — не бива да става върховен главнокомандващ, но Тръмп ще бъде «по-малкото зло» за Америка, отколкото Клинтън, пише Дъг Бандоу за  Forbes.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп во Фредериксберге, Виргиния, США. Архивное фото

Кандидатът от Демократическата партия, екс-държавният секретар  Хилъри Клинтън в продължение на последните 20 години подкрепя всички войни, колкото и глупави да са те, се казва в статията. Кандидатът от Републиканската партия, милиардерът Доналд Тръмп е напълно непредсказуем — никой не знае какво всъщност мисли и какви ще ги върши. Но «смущаващата непредсказуемост е по-добър вариант от предсказуемата глупост» — Клинтън вероятно ще продължи скъпоструващите войни. Тръмп от своя страна може да се опита да промени «влечението на САЩ към войните». В момента Америка вече не може да си позволи да повтаря грешките на тримата предишни президентски администрации, пише журналистът.

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон. Архивное фото

Но Тръмп, макар да нарича настоящата външна политика «тотална и абсолютна катастрофа», не предлага реално никаква алтернатива. Както и другите републиканци, той продължава да прехвърля вината за хаоса в Близкия Изток на настоящия президент-демократ Барак Обама, забравяйки, че американското нахлуване в региона бе започнато от Джордж Буш чрез войната в Ирак. Републиканецът твърди, че американските въоръжени сили трябва да се реформират, а това също не издържа критиката, твърди авторът.

 

 

Пентагонът «не е изтощен, а раздут», неговите ресурси са значително по-големи, отколкото са й необходими на Америка. Ако Вашингтон спре спонсорирането на своите «приятели» и спре да се сражава «с врагове от други държави», то той може да харчи за армията значително по-малко, убеден е авторът.

Кандидат в президенты от республиканцев Дональд Трамп. Архивное фото

Но Тръмп, макар да не предлага решение на вътрешнополитическите проблеми, то поне формулира същността им, в частност неравния принос в обезпечаване на общата безопасност от страна на САЩ и съюзниците — партньори. Републиканецът призовава да се постигнат «единни възгледи, базирани на общите интереси» по отношение на Русия и Китай.

 

 

«Определено е глупаво да подтикваме тази две сили да се обединят срещу Америка», — отбелязва журналистът.

 

 

Затова Тръмп заслужава кредит на доверие, той заявява, че «войната и агресията няма да са негови приоритети», че ще «акцентира върху дипломацията, а не върху разрушението». Подобни обещания практически го отличават от всички републиканци и от болшинството демократи, главно от Клинтън, която той нарича «вечно готова да се хване за оръжието», — пише Бендоу.

 

 

«Американците заслужават по-добри кандидати от Тръмп и Клинтън. Във външната политика Клинтън обещава едно и също: войни, строителство на държави и социално инженерство зад граница. А така американците ще се превърнат в неудачници — с изгубените си пари и със загубата на живота си…Действията на Тръмп също вероятно ще донесат голяма вреда за Америка и други държави. Но той не е така демонстративно агресивен и не е готов да воюва без аргументирани цели. Не е изключено, че страната в края на краищата ще се успокои. Това не е голямо утешение, но е повече от видно, че 2016 година наистина е година на избора на по-малкото зло», — резюмира журналистът за Forbes.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;