Руското икономическо завръщане явно успя, пише вестник  Die Welt, отбелязвайки, че именно то позволява на Москва да се държи така «наперено».

Президент России Владимир Путин. Архивное фото

«Русия се върна на световната сцена. Това се забеляза не само в предизборната надпревара в САЩ, но в сирийския конфликт. Без Кремъл там вече нищо не може да бъде решено, — се казва в статията. — И в икономическо отношение Русия отново е в предните редици. Независимо от това, че цената на нефта остана под  50 долара за борел и съществен ръст в близко време едва ли се очаква, нещата в Москва вървят по мед и масло».

 

 

След две години рецесия руската икономика, както се и очакваше, започна да нараства. Валутните резерви на страната също се увеличават: достигайки най-ниското си ниво в началото на 2015 година, те вече попълниха трезорите с над 40 милиарда долара.

 

 

Това не остана незабелязано от играчите в инвестиционния пазар. Рискът от дефолт в Русия в близките години се оценява на 12 %. Това е най-ниската прогноза от годините, когато Западът през 2014 година въведе санкции срещу Москва.

 

 

Кредитните агенции вече също са по-благосклонни по отношение на Москва. Такива, като Standard & Poor’s  промениха прогнозите си за Русия от «негативна» в «стабилна».

 

 

«Очакваме, че Русия отново ще се върне към икономически ръст. В близките три години икономиката ще нарасне с 1.6 %», — заявяват аналитици от S&P.

 

 

Според Die Welt, всичко това «превръща Путин в още по-наперен човек». Авторите имат предвид «влиянието на Москва в изборите в САЩ.

 

 

Според тях, Путин с изказванията си е дал да се разбере, че иска в САЩ да победи този, който ще строи с Русия отношения «като между равни».

 

 

 Московский Кремль. Архивное фото

Както отбелязва за Die Welt аналитикът Ян Бреммер, когато Тръмп и Хилъри Клинтън се блъскат челно, решаващ фактор може да бъде всеки «импулс отвън» — например скандалът с електронната поща на Клинтън, който «руснаците отново раздуват».

 

 

Версията, че двамата полиците са се наговорили, изданието счита за «крайно малковероятна».

 

 

«Не е ясно доколко е голяма намесата на Путин, който е окрилен от новата икономическа сила на своята страна, в американската предизборна борба», — твърди изданието.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;