Бил Клинтън никога не бил обещавал на Руия, че НАТО няма да се разширява. В разговорите си с Борис Елцин тогавашният президент на САЩ давал да се разбере, че трябва да гарантира бъдещето на САЩ. Затова предположенията, че действията на Русия са провокирани от разширяването на НАТО, са непревдоподобни, заяви Клинтън в интервю за CNN.

 

 

Знаете ли, много руснаци, в това число Владимир Путин, в известен смисъл, ви обвиняват. Те казват „НАТО се разшири, докато пред нас твърдят, че НАТО няма да се разширява. Алиансът дойде много близо до нашите граници, а администрацията на Клинтън се намеси в Косово въпреки нашите възражения“. Т.е. руснаците отстояват следната гледна точка: САЩ са ги притиснали, а после били изненадани, че са провокирали реакция.

 

 

Бил Клинтън, бивш президент на САЩ: Ако намерите поне един гражданин на Полша, който да се съгласи с това, тогава ще се радвам да го възприема за сериозно Първо, аз никога не съм казвал, че НАТО няма да се разширява. В моята предизборна кампания през 1992 г. аз се застъпих за разширяване на НАТО. Същото го обсъждахме и с Борис Елцин, който много уважавах и който, както сега е видно, беше значително по-добър президет, отколкото го смятат.

 

 

Аз му казах: „Вижте, знам, че Вие нямате намерение да нападате Източна Европа, но Вие няма да живеете вечно“.

 

 

В замяна на това, че Украйна се отказа от своя ядрен арсенал и го предаде на Русия, президентът Елцин тогава подписа с мен и с тогавашния президент на Украйна споразумение, че Русия винаги ще уважава териториалната цялост на Украйна. Президентът Путин заяви, че това е споразумение, а не договор, и той няма нищо общо с него.

 

 

Смятам, че това е изфабрикувано обяснение, че всичко това се е случило заради разширяването на НАТО.

CNN

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;