Белият дом счита, че хуманитарният конвой е можел да бъде бомбардиран само от две страни: Русия или «сирийския режим», съобщава CNN. Вашингтон подчертава, че Русия носи отговорност за този въздушен удар и няма никакво значение на кого принадлежат атакуващите самолети — на Москва или на Дамаск. В същото време, се отбелязва в статията, Министерството на отбраната на Русия заяви, че нападението над колоната камиони е осъществено от терористите, а по отношение на тях Москва и Дамаск няма как да са си взаимодействали.
САЩ стигнаха до «предварителното заключение», че хуманитарният конвой и склада на Сирийския Арабски Червен Полумесец са били бомбардирани от руските бойни самолети, съобщи CNN, позовавайки се на две неназовани официални лица от САЩ.
«Всички доказателства, които имаме, навеждат на този извод», — подчерта един от тях.
Но Белият дом, се казва в статията, заяви следната позиция: Русия носи отговорност за този въздушен удар, не е важно на кого принадлежат атакуващите хуманитарната помощ самолети — на Москва или на сирийския режим.
«Цялата информация, която имаме, ясно показва, че това е бил въздушен удар. А значи, отговорни за това могат да бъдат само две страни», — заяви заместник съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Бен Родс. — Ние считаме за отговорни за въздушния удар руското правителство, отчитайки, че в техните задължения в рамките на прекратяването на бойните действия влиза спирането на въздушните операции в района на хуманитарната помощ».
В същото време Русия отрича вината си и, както твърди статията, заявява, че атаката е осъществена от терористите.
Както заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, анализът на виозаписа, който е направен от безпилотния самолет, намиращ се в района на удара, показва, че до хуманитарния конвой е имало терористи.
«Във видеото се вижда добре, че заедно с автоколоната терористите прехвърлят пикап с голямокалибрен гранатомет», — цитира CNN думите на Конашенков.

Тагове: ; ; ;