Бандитската групировка «Джебхат ан-Нусра» след масирана артилерийска подготовка започна настъпление в посока към военната академия и района Ал-Хамдания около Алепо. В боя бяха хвърлени значителни сили на джихадистите, които с подкрепата на бронирана техника щурмуваха позициите на ВС на САР. Първата атака бе отразена, но противникът, без да се интересува от загубите си, продължи нападението, вклинявайки се на половин километър в отбраната на правителствените сили.

 

 

За да бъде отразена атаката на джихадистите трябваше да бъдат повикани силите на авиацията.

 

 

Сирийските самолети нанесоха удари вътре в «котела» и в околностите на Хан-Тумен, откъдето тръгваха бандитските групи на метежниците.

 

 

ВВС на Сирия не можеха да помогнат на частите, разположени точно на фронтовата линия, защото се опасяваха, че ще нанесат по погрешка удари върху своите. За целта бе задействана руската авиация, която се справи ювелирно с настъпващите джихадисти.

 

 

По време на последващите атаки ВКС на Русия разгроми предната механизирана група на джихадистите.

 

 

Унищожени са четири танка, 3 БМП-1, 2 картечници и около 100 метежници.

 

 

В резултат е предотвратен пробивът на екстремистите към централните райони на Алепо. След отстраняване на непосредствената опасност руските Су-та се заеха с близкия тил на джихадистите. Въздушни удари бяха нанесени по базите на «Ан-Нусра» в Хан Тумен, Khalsah, Таl Аl-‘Eis и Qarassi.

 

 

Оказаната навременна въздушна подкрепа от страна на ВКС на Русия позволи на сирийската армия да премине в контранастъпление.

 

ВКС на Русия бомбардира и северните райони на мегаполиса, в които започнаха да се струпват метежници, включително  Dahret ‘Абд Рабо, Аl-Layramoun и Бустан Ал-Баша.

 

За непълно денонощие руската авиация и сирийските ВВС осъществиха над сто бойни полета срещу настъпващите джихадистки групировки в Алепо.

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;